Rodiče dostanou přidáno. Ale ne všichni.
04. 12. 2019

Rodiče dostanou přidáno. Ale ne všichni.

Možná patříte mezi rodiče dětí, které už letos oslavily čtvrté narozeniny, a nedočkali jste se zvýšení rodičovského příspěvku nebo dokonce máte děti odrostlé. Možná jste ale netrpělivě čekali, jak to s rodičovskou dopadne a zda spolu se svým dítětem stihnete vyčerpat celou částku nově zvýšeného rodičovského příspěvku. Ten se od 1. 1. 2020 zvedá pro jedno dítě z 220 tisíc korun na 300 tisíc, pro dvojčata a vícerčata z 330 tisíc na 450 tisíc korun.

Bingo. Ale má to jeden zádrhel

Rodiče malých dětí se konečně po víc než deseti letech dočkají navýšení. Rodičovský příspěvek se zvyšoval naposledy v roce 2008 na rozdíl od důchodů, které se v posledních letech zvyšovaly několikrát.

Jenže vyčerpání zvýšeného příspěvku má několik háčků. Prvním je, aby se rodič dočkal navýšení svého příspěvku od státu, že nesmí mít k 1. lednu 2020 ukončené jeho čerpání. Tenhle případ mohl nastat u rodičů tříletých dětí, kteří se v obvyklém termínu (tedy ve věku tří let dítěte) vrátili do svého zaměstnání a rodičovský příspěvek ve výši 220 tisíc stihli vyčerpat už v průběhu roku 2019 a nemají tak nárok dosáhnout na dalších osmdesát tisíc.

Vlastně dva...

Druhým je to, jestli dítě v roce 2020 už dosáhne čtyř let věku a zda rodič chce čerpat rodičovský příspěvek právě do jeho čtyř let věku. I když souběh zaměstnání s pobíráním rodičovského příspěvku je povolený, nesmí takto pracující rodiče zapomenout na jednu podstatnou věc. Tou je, že v době čerpání rodičovského příspěvku nesmí ani jeden z rodičů čerpat příspěvek na ošetřování dítěte. Takže, pokud je dítě nemocné a vy musíte zůstat po tu dobu s ním doma, nedostanete už žádný další příspěvek, i když chodíte do práce a v běžném případně byste měli nárok na tzv. ošetřovačku.

… tři

Třetím zádrhelem pak může být datum, kdy dítě dosáhne věku čtyř let. Pokud v první polovině roku 2020, tak se může stát, že si rodič 80 tisíc korun navíc nezvládne včas vybrat. Je to proto, že měsíčně z rodičovského příspěvku může čerpat maximálně zhruba 70 procent z výše svého předchozího příjmu. Přesněji 70 procent třicetinásobku redukovaného denního vyměřovacího základu.

To znamená, že když rodič před rodičovskou dovolenou vydělával 18 tisíc měsíčně, může čerpat každý měsíc z rodičovského příspěvku maximálně necelých 13 tisíc. V tomto případě je pak zásadní, kdy jeho dítě má čtvrté narozeniny (nebo třetí, pokud se k tomuto věku chce rodič vracet do svého zaměstnání a plánuje přestat čerpat rodičovský příspěvek). Pokud měl ale rodič vysoké příjmy, může čerpat každý měsíc až 34 tisíc korun a pravděpodobně stihne i v první polovině roku 2020 příspěvek na svoje dítě vyčerpat.

… čtyři

To znamená, že vyčerpání zvýšeného rodičovského příspěvku o 80 tisíc korun při stávající rodičovské dovolené záleží nejen na věku dítěte, ale i na předchozím příjmu rodiče, který rodičovský příspěvek čerpá. Podobným a tudíž čtvrtým zádrhelem může být případný další přírůstek do rodiny, protože rodičovský příspěvek je možné čerpat jen u nejmladšího dítěte, které ještě nedosáhlo čtyř let. Pokud tedy máte třeba dvouleté dítě a narodí se vám v roce 2020 další, může se stát, že ani vy svůj příspěvek na svoje starší dítě  nevyčerpáte celý.

V příštím roce se tudíž bude hrát u některých rodičů nejmenších dětí o čas, zdali si u stávajícího rodičovského příspěvku zvládnou přilepšení v podobě 80 tisíc korun vůbec vybrat. V tuto chvíli to navíc vypadá, že měsíční částka příspěvku se rodičům v lednu nebude automaticky navyšovat, ale bude potřeba, aby sami rodiče aktivně zažádali o zvýšení měsíčního příspěvku nebo prodloužení délky čerpání. O konkrétních krocích budou rodiče informovat přímo Úřady práce, pod které rodičovské příspěvky spadají.

 

Monika Pěkná
Autor: Monika Pěkná

    Jako poradce v pojišťovnictví pracuji od roku 2000. Postupně jsem se vzdělávala v investicích a hypotékách. V posledních třech letech se věnuji též prodeji nemovitostí. Mohu tak klientům nabídnout kompletní balíček služeb jako finanční a realitní poradce. Jeden z posledních obchodních případů, tak poukazuje na velkou úsporu času, kterou svým klientům přináším.

Příklad:

     rodina si chtěla pořídit bydlení a oslovila je moje nabídka prodeje bytu. Byli z bytu nadšeni, již několik podobných viděli, ale tento je nejvíce nadchnul. Měli obavu z hypotéky a vůbec z celé té finanční transakce, že to nakonec nevyjde. Nabídla jsem jim, že se o vše postarám, tedy sjednání hypotéky, pojištění nemovitosti a pojištění životních rizik na míru, kdyby měli výpadek příjmu, aby i přesto byli schopni splácet. Vše jsme dotáhli do zdárného konce během 7 týdnů, včetně zápisu do katastru. Klient se mi při předávání přiznal, že nevěřil do poslední chvíle, že až list vlastnictví, kde byl zapsán, jej přesvědčilo, že je vše v pořádku. Byl mi velice vděčný, že jsem je těmi úskalími provedla a pomohla tak k vlastnímu bydlení.

     Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, využijte kontaktů na tomto webu. Ráda se s Vámi sejdu a budu Vám nápomocna.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět tajných souvislostí o penězích

zpracováním osobních údajů