Životní pojistka? Pro téměř 50 % populace velká neznámá
19. 11. 2019

Životní pojistka? Pro téměř 50 % populace velká neznámá

Pokud patříte mezi ty, kteří mají sjednané životní pojištění, asi pro vás bude překvapením, že téměř polovina z nás netuší, co přesně životní pojištění znamená. Někteří si představují, že životní pojištění slouží ke krytí výloh na kosmetickou chirurgii, antikoncepci nebo třeba léčbu alergií. Jiní se domnívají, že například cestovní pojištění je součástí toho životního.

Přitom až tři pětiny z nás by ve svém životě minimálně jedenkrát životní pojistku využili, pokud by tedy měli životní pojištění sjednané. Alespoň podle posledních průzkumů.

Co všechno řeší životní pojištění?

Samozřejmě záleží, na jaké pojistné plnění máte životní pojištění sjednané. Obecně sem patří krytí výloh spojených s dlouhodobým onemocněním a s ním spojenou pracovní neschopností, s úrazem a s případnou invaliditou nebo trvalými následky, a také se smrtí. Všechny tyhle situace jsou totiž něco, co může ovlivnit nejen chod celé rodiny, ale také celkovou finanční situaci. A to bohužel nepříznivě. Když živitel rodiny dlouhodobě onemocní a rodina přijde o hlavní zdroj příjmů, je to průšvih. Natož, když dojde například k trvalé invaliditě nebo úmrtí.

Tyhle situace se ale bohužel netýkají jen rodin a živitelů rodiny, i když jsou otcové od rodin a celkově muži nejčastěji pojištěnou skupinou v rámci životního pojištění. I lidé, kteří jsou takzvaně single, se můžou dostat do nepříznivé finanční situace v důsledku onemocnění nebo úrazu, kdy potřebují pomoc svých blízkých, lékařů nebo jiných odborníků.

Častěji si pojišťujeme majetek než zdraví

Ano, je to tak a platí pro to slůvko bohužel. Přestože zdravotní obtíže nebo úrazy, které je možné pojistit, dokážou dost často vytvořit dlouhodobě větší finanční problémy než ztráty na majetku, téměř 60 % českých občanů má pojištěný svůj majetek a jen lehce přes 40 % populace svůj život a zdraví. 

Přitom v Evropě směrem na západ je situace odlišná. Tam je poměr životního a neživotního pojištění opačný. Možná je to tím, že v nás stále přetrvává pocit, že se o nás stát v případě zdravotních problémů postará. Ale bohužel to tak být nemusí, a proto se vyplatí nad uzavřením životního pojištění popřemýšlet a zvážit všechna potenciální rizika.

Potřebujete se poradit, jestli je pro vás životní pojištění vhodné? Případně byste potřebovali zjistit, jestli máte svoji životní pojistku nastavenou správně? Ozvěte se.

Monika Pěkná
Autor: Monika Pěkná

    Jako poradce v pojišťovnictví pracuji od roku 2000. Postupně jsem se vzdělávala v investicích a hypotékách. V posledních třech letech se věnuji též prodeji nemovitostí. Mohu tak klientům nabídnout kompletní balíček služeb jako finanční a realitní poradce. Jeden z posledních obchodních případů, tak poukazuje na velkou úsporu času, kterou svým klientům přináším.

Příklad:

     rodina si chtěla pořídit bydlení a oslovila je moje nabídka prodeje bytu. Byli z bytu nadšeni, již několik podobných viděli, ale tento je nejvíce nadchnul. Měli obavu z hypotéky a vůbec z celé té finanční transakce, že to nakonec nevyjde. Nabídla jsem jim, že se o vše postarám, tedy sjednání hypotéky, pojištění nemovitosti a pojištění životních rizik na míru, kdyby měli výpadek příjmu, aby i přesto byli schopni splácet. Vše jsme dotáhli do zdárného konce během 7 týdnů, včetně zápisu do katastru. Klient se mi při předávání přiznal, že nevěřil do poslední chvíle, že až list vlastnictví, kde byl zapsán, jej přesvědčilo, že je vše v pořádku. Byl mi velice vděčný, že jsem je těmi úskalími provedla a pomohla tak k vlastnímu bydlení.

     Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, využijte kontaktů na tomto webu. Ráda se s Vámi sejdu a budu Vám nápomocna.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět tajných souvislostí o penězích

zpracováním osobních údajů