Na cesty do zahraničí se vyplatí sjednat si cestovní pojištění a pojištění odpovědnosti
29. 06. 2022

Na cesty do zahraničí se vyplatí sjednat si cestovní pojištění a pojištění odpovědnosti

Pokud se chystáte na dovolenou s cestovní kanceláří, obzvlášť na vlastní pěst a do zahraničí, určitě se začtěte do následujících řádků o cestovním pojištění. Také vám nejspíš přijdou vhod informace o tom, jak některé situace v zahraničí řešit.

V roce 2019, poslední „normální“ léto před pandemií, vyrazilo do zahraničí od července do září s cestovní kanceláři necelých 800 tisíc klientů. Po vlastní ose to bylo dokonce 1,25 milionu Čechů. To je tedy výrazně více těch, kteří cestují na vlastní pěst a kteří by si měli před cestou do zahraničí uzavřít cestovní pojištění…

…aby nedopadli třeba jako dvě mladé slečny, které uvízly v Alpách při výstupu na ferraty a kontaktovaly záchranáře. Ti pro ně poslali vrtulník. Když chtěly dámy po svojí pojišťovně tento zásah proplatit, zjistilo se, že si pojištění sjednaly až ve chvíli, kdy čekaly na vrtulník.

Tak takhle ne, přátelé…

Cestovní pojištění se totiž sjednává zásadně před cestou do zahraničí! Pokud si je sjednáte až v zahraničí, může se stát, že bude mít o několik dnů odloženou platnost. Případně když vaše pojišťovna zjistí, že se vám pojistná událost stala předtím, než jste si pojištění objednali, můžete mít velký problém.

Pokud cestujete do zahraničí s cestovní kanceláří a musíte na dovolené řešit nějaké komplikace, je pravděpodobné, že se o vás delegát postará a pomůže vám s jejich řešením. Přesto i při dovolené zajištěné cestovkou byste měli předem vědět, jestli je součástí zájezdu pojištění storna zájezdu, cestovní pojištění a co a za jakých podmínek vaše pojištění kryje.

U pojištění storna třeba eviduje jedna česká pojišťovna kuriózní případ: klientka chtěla uplatnit pojištění storna, protože měla pozitivní test na covid­‑19 těsně před nástupem na výletní loď v Itálii. Nejenže ale neměla cestovní pojištění, které si tedy účelově sjednala až ve chvíli, kdy obdržela výsledek, ale v rámci sjednání si zapomněla pojištění storna vůbec sjednat. 

Pojistěte si dostatečně vysoké krytí léčebných nákladů

Při cestování do zahraničí je asi nejzásadnější si sjednat pojištění s dostatečně vysokým pojištěním léčebných nákladů. Rozhodně se totiž nemůžete spoléhat jen na takzvanou „modrou kartičku“ zdravotní pojišťovny. Ta navíc platí jen v zemích Evropské unie, nikde jinde po světě.

V zemích Evropské unie vám sice zaručí bezplatnou péči, ale za stejných podmínek, jaké mají pojištěnci v dané zemi. Musíte tedy počítat s tím, že péče vám bude poskytnuta jen ve zdravotnických zařízeních financovaných z veřejných zdrojů. A v případě, kdy poskytnutá péče je částečně hrazena i pacientem, platí pro vás stejná výše spoluúčasti jako pro místní obyvatele.

Kontaktujte svoji pojišťovnu

Pokud potřebujete vyhledat lékařskou pomoc, nejprve se ozvěte (je­‑li to možné) svojí pojišťovně. Pracovníci asistenční služby vám poradí, jak máte dál postupovat a co je potřeba ohlídat. V oblíbených destinacích mají navíc pojišťovny často sjednané i partnerské nemocnice nebo kliniky, u kterých spolupráce funguje bez problémů.

Vždy si schovávejte všechny účtenky, potvrzení o úhradě a veškerou dokumentaci. Ještě před odjezdem si zjistěte, jak to máte kromě pojištění léčebných výloh také s pojištěním odpovědnosti, kdy třeba vy způsobíte v zahraničí někomu škodu na zdraví nebo majetku.

Stejně tak, pokud vyrazíte do zahraničí autem, řešte předem sjednání havarijního připojištění. Nebo pokud se chystáte v zahraničí sportovat, zjistěte si, na jaké sporty se pojištění vztahuje. Může se totiž stát, že právě za váš sport je potřeba si připlatit, nebo je dokonce nepojistitelný – to platí především u rizikových a extrémních sportů.

Pozor také na alkohol nebo další omamné látky. I jejich „spoluúčast“ na vzniku pojistné události je pojišťovnou následně řešena a nemusíte kvůli tomu získat plnou výši plnění. Lidé, kteří trpí chronickým onemocněním by si také měli ověřit, jak je to v jejich případě s nutnou lékařskou péčí v konkrétní zemi. Prostě i u cestovního pojištění platí, že dobře se předem připravit znamená půl úspěchu. Létu a cestování zdar!

Monika Pěkná
Autor: Monika Pěkná

    Jako poradce v pojišťovnictví pracuji od roku 2000. Postupně jsem se vzdělávala v investicích a hypotékách. V posledních třech letech se věnuji též prodeji nemovitostí. Mohu tak klientům nabídnout kompletní balíček služeb jako finanční a realitní poradce. Jeden z posledních obchodních případů, tak poukazuje na velkou úsporu času, kterou svým klientům přináším.

Příklad:

     rodina si chtěla pořídit bydlení a oslovila je moje nabídka prodeje bytu. Byli z bytu nadšeni, již několik podobných viděli, ale tento je nejvíce nadchnul. Měli obavu z hypotéky a vůbec z celé té finanční transakce, že to nakonec nevyjde. Nabídla jsem jim, že se o vše postarám, tedy sjednání hypotéky, pojištění nemovitosti a pojištění životních rizik na míru, kdyby měli výpadek příjmu, aby i přesto byli schopni splácet. Vše jsme dotáhli do zdárného konce během 7 týdnů, včetně zápisu do katastru. Klient se mi při předávání přiznal, že nevěřil do poslední chvíle, že až list vlastnictví, kde byl zapsán, jej přesvědčilo, že je vše v pořádku. Byl mi velice vděčný, že jsem je těmi úskalími provedla a pomohla tak k vlastnímu bydlení.

     Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, využijte kontaktů na tomto webu. Ráda se s Vámi sejdu a budu Vám nápomocna.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět tajných souvislostí o penězích

zpracováním osobních údajů